Υγιεινό πιάτο και διατροφή

Μέθοδος πιάτου (My Plate Method)


Τι είναι;

Η μέθοδος του πιάτου, είναι μία καθοδηγητική μέθοδος, όπου εξυπηρετεί την πιο υγιεινή διατροφή, χωρίς τη διαδικασία της ζύγισης.

Είναι πολύ λειτουργική σε περιπτώσεις συντήρησης βάρους, όταν παραβρισκόμαστε σε εκδηλώσεις με φαγητό, ή τραπέζια ή απλά σε μία έξοδο και θέλουμε να κάνουμε μία καλύτερη και ολοκληρωμένη επιλογή γεύματος.

Πώς λειτουργεί;

  • Όταν αναφερόμαστε σε ένα γεύμα, χωρίζουμε το πιάτο μας, έτσι ώστε το ¼ να περιέχει πηγή πρωτεΐνης (ψάρι, κρέας, τυρί, αυγό, όσπρια), το ¼ υδατάνθρακα (σιτηρά ολικής άλεσης, αμυλούχα λαχανικά, δημητριακά ολικής, φρούτα, όσπρια) και το υπόλοιπο ½ του πιάτου να αποτελείται από λαχανικά (τουλάχιστον 4 μερίδες/ ημέρα). Παράλληλα, σημαντικό είναι να υπάρχει και πηγή καλών λιπών όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, ελιές, ξηροί καρποί).
  • Όταν αναφερόμαστε στην «λογική» της καθημερινής διατροφής, ακολουθούμε το ίδιο πρότυπο, προσθέτοντας όμως και τα φρούτα (τουλάχιστον 3 μερίδες/ ημέρα) στην διατροφής μας.

*τα υγρά και κυρίως το νερό είναι απαραίτητα για όλους, στη διάρκεια της ημέρας. (αποφεύγουμε τα ζαχαρούχα ποτά)

 

healthy eating plate

 

*διαβάστε περισσότερα, κάνοντας κλίκ στην παραπάνω εικόνα, ή εδω

 

 

Copyright © 2011, Harvard University. For more information about The Healthy Eating Plate, please see The
Nutrition Source, Department of Nutrition, Harvard T.H. Chan School of Public Health,
www.thenutritionsource.org, and Harvard Health Publications, www.health.harvard.edu.

 

περισσότερα άρθρα

Μέθοδος πιάτου (My Plate Method)

Η μέθοδος του πιάτου, είναι μία καθοδηγητική μέθοδος, όπου εξυπηρετεί την πιο υγιεινή διατροφή, χωρίς τη διαδικασία της ζύγισης.

Ενεργειακό ισοζύγιο (Energy Balance)

Είναι το ισοζύγιο της ενέργειας (θερμίδες) που προσλαμβάνουμε σε σχέση με την ενέργεια που καταναλώνουμε. Οι θερμίδες δηλαδή που τρώμε,...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Up